woensdag 19 december 2012

Wapendebat: steeds luidere roep om strengere wetgeving

Vier dagen na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Newtown (Connecticut) blijft het debat over wapenbezit het nieuws domineren. Er klinken steeds meer kritische stemmen. Een aantal Democratische maar ook Republikeinse wetgevers hebben aangegeven dat ze openstaan voor een grondige discussie van het wapendebat. Volgens de Los Angeles Times ijveren zelfs een aantal pro-wapen politici nu voor striktere wetgeving. (meer)

De National Rifle Association (NRA), Amerika's machtigste wapenlobby, liet voor het eerst na het bloedbad van zich horen. De NRA wilt "betekenisvolle bijdragen aanbieden om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt".

Ondertussen heeft president Obama zijn vicepresident Joe Biden aangeduid om een interministeriële groep rond de schietpartij te leiden. Biden, een voormalig senator, heeft in de jaren 90 geprobeerd om aanvalswapens te verbieden. (meer)

Op een persconferentie deze middag (plaatselijke tijd) kondigde de president aan dat hij ten laatste in januari voorstellen om de wapenwetgeving te herzien in het Congres zal lanceren. President Obama liet ook weten dat hij zich zal verzetten tegen politieke tegenstand tegen zulke hervormingen. "This time," zei hij, "the words need to lead to action." De president vroeg de parlementsleden om politieke moed om dit issue aan te pakken.


Zie ook
"Broad Gun Control Efforts Introduced in Wake of Shooting", NYTimes.com, 18 december 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten