zaterdag 29 juni 2013

The Golden State straalt weer: homohuwelijk toegelaten

(c) Mashable
Oordeel over DOMA: federale voordelen voor gehuwde paren ook voor homokoppels

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft geschiedenis geschreven in twee 'landmark cases' deze week.

Enerzijds oordeelden de rechters dat sectie 3 van de conservatieve Defense of Marriage Act (DOMA), ondertekend door president Clinton, in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Sectie 3 zorgde ervoor dat mogelijke voordelen van de federale overheid voor gehuwde koppels niet van toepassing waren op homoseksuele paren.

Proposition 8 verslaan: Californische homo's en lesbiennes mogen weer trouwen

Anderzijds deed het hof op diezelfde dag - 26 juni - een uitspraak in de zaak Hollingsworth v. Perry, waarin tegenstanders van het homohuwelijk in Californië een eerdere uitspraak van het hof van beroep aanvochten. 

In februari en maart 2004 had de burgemeester van San Francisco, Gavin Newsom, namelijk homokoppels gehuwd. Het Californische hooggerechtshof heeft die daarna echter onwettig verklaard. Het kwam tot een rechtszaak, waarin datzelfde gerecht in 2008 oordeelde dat het verbod op het homohuwelijk eigenlijk in strijd was met de grondwettelijke rechten van de Californiërs. Zo kwam het dat homokoppels in 2008 in heel Californië in het huwelijksbootje konden stappen - wat naar schatting 18.000 koppels deden. Dat veranderde toen de kiezers in dezelfde verkiezing dat Barack Obama verkozen werd, in een referendum met 52% van de stemmen het homohuwelijk in Californië opnieuw verboden (het zogenaamde Proposition 8). Deze keer werd dat verbod opgenomen in de staatsgrondwet. De koppels die voor de wet getrouwd waren in de maanden voor het verbod, bleven wel wettelijk gehuwd.

De Californische homobeweging - historisch een van de sterkste en belangrijkste - liet het daar niet bij. Ze vochten het verbod aan voor de districtsrechtbank in een zaak die toen Perry v. Schwarzenegger heette. Rechter Vaughn Walker vernietigde het discriminerende verbod op 12 augustus 2010, maar besloot tegelijkertijd om zijn beslissing 'on hold' te zetten tot er een uitspraak in beroep was. Die kwam er uiteindelijk pas afgelopen week.

Vijf van de acht rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelden dat de tegenstanders van het homohuwelijk onvoldoende reden hadden om opnieuw in beroep te gaan. Daarmee kwam er een einde aan een langlopende juridische strijd. Proposition 8 is bij dezen officieel van de baan. Verwacht werd dat homokoppels over een maand opnieuw richting stadhuizen konden trekken, maar de gerechtshoven hebben onverwacht snel gehandeld, waardoor de eerste paren gisteren (vrijdag 28 juni) al getrouwd zijn (1, 2).

Kris Perry en Sandy Stier, die al meer dan 15 jaar samen wonen, stapten gisteren eindelijk in het
huwelijksbootje in hun San Francisco, onder het toeziend oog van procureur-generaal Kamala Harris (rechts).
(c) Jim Wilson/NYTimes

Toegang tot homohuwelijk sterk uitgebreid

Door de beslissing in Hollingsworth v. Perry, en doordat een aantal staten het homohuwelijk op eigen houtje hebben goedgekeurd, zullen er tegen 1 augustus 2013 in zeven staten homo's voor de wet kunnen huwen. Het gaat over Californië, Delaware, Maine, Maryland, Minnesota, Rhode Island en de staat Washington. In elk van die staten was het homohuwelijk vorig jaar deze tijd nog onmogelijk. Dat meldt statisticus Nate Silver van The New York Times.

Historische toegang tot homohuwelijk in de VS. (c) Nate Silver/NYTimes

Hierdoor is het homohuwelijk op één jaar tijd vrijgesteld voor zo'n 59 miljoen Amerikanen, de grootste toename ooit. De populatie die toegang heeft tot het homohuwelijk in de eigen staat verdubbelt hiermee. De VS halen Europa in: in augustus zal ongeveer 30% van de Amerikanen in een jurisdictie wonen waar het homohuwelijk legaal is. In Europa bedraagt dat 'slechts' 23%.

Staten waar het homohuwelijk legaal is of deze zomer legaal wordt, zijn donkerblauw gekleurd (bron).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten