vrijdag 1 februari 2013

Edward Koch, oud-burgemeester New York, overleden

Burgemeester Koch op de metro in 1981.
(c) Chester Higgins Jr./The New York Times
Edward Koch is deze ochtend op 88-jarige leeftijd overleden door hartfalen. Dat meldt The New York Times. Koch was gedurende drie opeenvolgende termijnen burgemeester van de stad New York, van 1978 tot 1989.

De huidige burgemeester, Michael Bloomberg, prees Koch als "een onbedwingbaar icoon, onze meest charismatische cheerleader en kampioen" en "een groot burgemeester, een grote man, en een grote vriend".

Toevallig is 1 februari 2013 ook de dag waarop Koch, een documentairefilm over de loopbaan en het nalatenschap van de burgemeester, in de zalen komt.

Burgemeesterschap

Toen Koch (spreek uit als 'kɒtsj') burgemeester werd van New York, stond de stad op de rand van een faillissement. Een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen is dat hij de stadsfinanciën erbovenop hielp, onder andere door sterke besparingen. Hij wordt ook geprezen om zijn ambitieuze visie op sociale woningbouw.

Koch was een vrijgezel en leefde voor zijn stad en de politiek. Hij was een heel kleurrijk figuur die graag vertelde en de show stal.

Op het einde van zijn ambtstermijn, echter, ging zijn bestuur gebukt onder corruptieschandalen. Hoewel hij er zelf niets mee te maken had, en de betrokkenen zelfs niet door hem waren aangesteld, bezorgde het Koch ongetwijfeld een berg kopzorgen en imagoschade.

Koch verloor onder andere de steun van zwarte New Yorkers. Zo had hij aan het begin van zijn loopbaan een ziekenhuis in Harlem gesloten. Koch probeerde zijn zwarte kiezers enigszins geruststellen door de eerste Afro-Amerikaanse politiecommissaris aan te stellen, maar de raciale problematiek nam alleen maar toe. Uiteindelijk werd Ed Koch in de primaries verslaan door de Afro-Amerikaan David Dinkins, die de stad van 1990 tot 1993 zou leiden.

Bron
"Edward I. Koch, 1924-2013. Colorful, Candid New Yorker Who Led City Through Crises", The New York Times, 1 februari 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten