vrijdag 4 januari 2013

Kort nieuws 4 januari

+155k jobs in december

Er zijn in december 155.000 banen bijgekomen in de VS. Dat meldt het ministerie van Arbeid. De werkloosheidsgraad blijft echter op hetzelfde niveau als in november, 7,8%. Er kwamen het meeste jobs bij in de gezondheidszorg, gevolgd door de bouw- en productiesectoren. Landbouw blijft de sector met de hoogste werkloosheid. (1, 2)
De banengroei in december is, vooral gezien de dreiging van de fiscal cliff, een goed teken. De toename gebeurt echter traag en het blijft afwachten of ze zal aanhouden. (meer)


Congres vergoedt slachtoffers Sandy dan toch 

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat de slachtoffers van orkaan Sandy dan toch financieel steunen. Eerder hadden verschillende Republikeinen, waaronder gouverneur Chris Christie van New Jersey, de partijtop verweten dat ze geen steun boden aan de slachtoffers van Sandy, terwijl ze dat na Katrina bijvoorbeeld wel gedaan hadden.
Vandaag keurde het Huis dan toch een voorstel goed dat het rampenagentschap FEMA toestaat om 9,7 miljard dollar in claims uit te betalen aan degenen die een federale verzekering tegen wateroverlast hadden. De Senaat zal het voorstel waarschijnlijk later vandaag goedkeuren. (meer)


Obama zet in op immigratiehervorming

The Washington Post meldt dat Obama's kabinet de hervorming van de immigratiewetgeving hoog op de agenda heeft gezet. Momenteel zetten president Obama en zijn ministers alle mogelijke stappen om de legalisering van illegalen gemakkelijker te maken. De grootste taak voor zijn administratie, echter, is om grote hervorming door te voeren via het Congres, wat een lang en zwaar proces belooft te worden. Obama is er nochtans op gebrand de zaak aan te pakken. Hervorming van de immigratiewetgeving is een prioriteit voor progressieven en voor de Latino's die zo belangrijk waren voor Obama's overwinning in november. Volgens Lara Marlowe van The Irish Times kan dit een overwinning worden voor Obama en de Democraten: de Republikein hebben namelijk aan de hand ondervonden dat je niet zonder de steun van de groeiende etnische minderheden kan. (12)



Auteursrechtenvrije foto's van Wikimedia Commons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten