donderdag 20 december 2012

Politico: "Een tweede Ted Kennedy in de senaat?"

Nu vast lijkt te staan dat president Obama senator John Kerry zal nomineren om in 2013 minister van Buitenlandse Zaken (Secretary of State) te worden, speculeert de politieke nieuwssite Politico over wie Kerry's zetel in de senaat zal innemen.

Vrijgekomen zetel

Kerry, die in 2004 tegen toenmalig president Bush om het Witte Huis streed, is al sinds 1985 senator namens Massachusetts. Als Kerry Hillary Clinton gaat aflossen in het State Department, komt zijn senaatszetel vrij. Het is gebruikelijk dat de gouverneur iemand aanduidt om een vrijgekomen zetel te bezetten tot er een verkiezing georganiseerd kan worden. Dat gebeurde onder andere in 2009, toen Kerry's collega-senator Ted Kennedy, de broer van president John F. Kennedy, overleed. Wie iemands zetel tijdelijk inneemt, maakt daarna vaak een goede kans om de verkiezing te winnen.

Ted Kennedy junior

Edward "Ted" Kennedy jr.   (c) AP

Volgens Politico is Ted Kennedy's tweede kind, Ted Kennedy jr., een goeie kanshebber om Kerry's zetel in te nemen. De Kennedy's beschikken nog steeds over een uitgebreid netwerk, met name in de staat Massachusetts, en blijven er bijzonder geliefd. Ted Kennedy jr. woont nu dan wel niet in Massachusetts (maar in de buurstaat Connecticut), maar is er wel opgegroeid. Als hij ervoor kiest zich terug in de staat van zijn familie te vestigen, kan hij zich kandidaat stellen om Massachusetts te vertegenwoordigen in de senaat.

Volgens insiders zou Kennedy de Democratische voorverkiezingen zonder grote moeite kunnen winnen.

Momenteel zijn het niet meer dan geruchten. Kennedy heeft zelf nog niets meegedeeld over een mogelijke kandidatuur.

Politico wijst er meteen op dat als Kennedy zich kandidaat stelt, en hij de Democratische nominatie binnensleept, hij het waarschijnlijk tegen de populaire Republikein Scott Brown zal moeten opnemen. Brown veroverde 'papa' Ted Kennedy's vrijgekomen zetel redelijk onverwacht in 2010, maar verloor die dit jaar alweer aan een Democraat, Elizabeth Warren. Vermoed wordt dat Scott nu geïnteresseerd is in Kerry's zetel.


Bronnen
"Another Ted Kennedy in the Senate?", Politico.com, 20 december 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten