maandag 10 juni 2013

Wie is... Rand Paul?


In een land met meer dan 300 miljoen inwoners, dertig keer zoveel als België, zijn er ook veel politici. De meeste Amerikanen kennen alleen de belangrijkste, laat staan dat wij ze hier in Europa allemaal zouden kennen. In deze 'Wie is...?'-reeks geef ik een portret van een belangrijke Amerikaan - een politicus of een andere machtige speler - die jullie waarschijnlijk niet zo goed kennen, maar die wel invloedrijk is of dat snel zou kunnen worden. Vandaag: wie is Rand Paul?


Rand Paul

Wie Rand Paul (50) nog niet kent, heeft misschien wel al van zijn vader gehoord. Dat is Ron Paul, de excentrieke, libertaire Republikein en voormalige afgevaardigde in het Huis die in 1988, 2008 en 2012 president hoopte te worden. Paul is een buitenbeetje binnen zijn partij: zo verzette hij zich tegen de Irakoorlog en tegen de 'War on Drugs'. De libertair is recent wel opgenomen in het pantheon van de Tea Party: zij zien hem als hun intellectuele vader. Paul ging in 2012 op politiek pensioen.

Rand (midden) en Ron Paul (rechts).
(bron)
Randal 'Rand' Paul is het derde van de vijf kinderen van Ron Paul en Carol Wells. Rand groeide op in Texas, waar zijn vader gynaecoloog was. Rand bestudeerde op jonge leeftijd de werken van de Oostenrijkse economen en Ayn Rand, een romanschrijfster en inspiratiebron van veel libertairen (Rand Paul is echter niet naar haar genoemd). Paul studeerde aan Baylor en Duke University, waar hij in 1988 afstudeerde als dokter. In 1993 verhuisde hij naar de stad Bowling Green in Kentucky, waar hij tevens zijn dokterspraktijk vestigde. Paul is gehuwd en heeft drie zonen.

In 1994 richtte Paul 'Kentucky Taxpayers United' op, een conservatieve belangenvereniging. Het duurde echter tot 2009 eer Rand Paul zich aan de nationale politiek waagt. Het waren de kiezers van Kentucky die Paul wilden oproepen om deel te nemen aan de senaatsverkiezing van 2010. Toen de onpopulaire zittende senator aankondigde zich niet kandidaat te stellen, was het officieel voor Paul. Op 18 mei 2010 won hij de Republikeinse voorverkiezing en op 2 november versloeg hij zijn Democratische rivaal.

Rand Pauls officiële fotoportret (bron).
In januari 2011 legde Rand Paul de eed af als senator. Dat was de eerste keer dat er iemand in het Huis van Afgevaardigden zetelde terwijl een ouder van hem (Ron Paul) in de Senaat zetelde.

Als senator is Rand Paul, net als zijn vader, een buitenbeetje. Hij neemt vaak onafhankelijke standpunten in en botst daarmee soms ook met zijn eigen partij. Hij is een Tea Party-conservatief en een libertair, die gelooft in een kleine overheid, zo weinig mogelijk belastingen en zoveel mogelijk vrijheden. In tegenstelling tot zijn vader gelooft Rand wel in militaire interventie. Hij is tegen het homohuwelijk en abortus en geniet de steun van de wapenlobby NRA.

Rand Paul 'filibustert' in de Senaat.
Paul kwam tot nu toe het meest uitgebreid in het nieuws door zijn filibuster van 6 en 7 maart 2013. Een filibuster is een tactiek om een debat of stemming uit te stellen door heel lang aan het woord te blijven. Rand Paul wou (tevergeefs) de nominatie van John Brennan als directeur van de CIA voorkomen. Om dat te doen heeft hij maar liefst 12 uur en 52 minuten aan één stuk gefilibusterd, waarbij hij zelf het merendeel van de tijd gesproken heeft. In zijn speech kloeg hij onder andere het gebruik van drones onder Obama's beleid aan. De filibuster werd al snel een fenomeen op het internet.

Samen met andere 'jonge' Republikeinen als Marco Rubio en Ted Cruz hoort Rand Paul bij een nieuwe generatie conservatieven. Hij wordt wel eens genoemd in het rijtje van mogelijke presidentskandidaten en zelf heeft Paul al aangegeven dat hij een kandidatuur in 2016 overweegt. Hij is populair bij de Tea Party en andere conservatieven, maar het is onzeker of een libertaire conservatief als Paul veel kans maakt in de algemene verkiezing.

Je kan Rand Paul volgen op Facebook en Twitter.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten