woensdag 12 juni 2013

Mogelijke opvolgers voor OS X Mavericks

Surfen na bij Mavericks - de beste surflocatie van
Noord-Californië (bron).
Toen Apple op haar Worldwide Developers Conference (WWDC) op 10 juni de laatste versie van hun besturingssysteem OS X, genaamd "Mavericks", aankondigde, zag ik meteen een mooie kans. De naam verwijst namelijk naar een beroemde surflocatie in Californië en wijkt daarmee af van alle vorige OS X-besturingssystemen, die steeds naar grote katachtingen genoemd waren: Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard, Lion, Mountain Lion...

Voor deze versie heeft het Californische bedrijf dus gekozen voor een plaats in de 'Golden State' die hen inspireerde. Dat mogen we ook verwachten van de volgende uitgaven. Aangezien Apple elk jaar een nieuwe versie uitbrengt, komt de volgende Californisch-geïnspireerde versie pas volgende zomer uit. Toch zou ik graag al eens speculeren over mogelijke namen...

(Mashable stelde eerder vandaag ook al zo'n lijstje voor, maar dat moet je niet zo serieus nemen. Ook Slate heeft al een tongue-in-cheek lijstje klaar.)

Apple heeft haar hoofdzetel, zoals wel bekend is, in Cupertino, een welvarend stadje in Silicon Valley. Cupertino ligt daarmee in het zuiden van de San Francisco Bay Area, de regio rond San Francisco en de baai van San Francisco. Met Mavericks heeft Apple voor een locatie in de buurt gekozen: een eindje ten zuiden van San Francisco en ten westen van Cupertino. Ik verwacht dat Apple ook voor haar toekomstige producten voor plaatsen in de omgeving van Cupertino zal kiezen.

Dit lijstje gaat niet over de plaatsen die de werknemers van Apple echt geïnspireerd hebben natuurlijk - ik probeer gewoon plaatsen op te lijsten die mij en vele andere inspireren.

OS X Redwood(s)



Genoemd naar Redwood National Park en haar reusachtige sequoia's of naar diezelfde bomen in Muir Woods National Monument (dichter bij San Francisco). Een plaats waar je echt tot rust kan komen in het bijzijn van 's werelds grootste bomen (fotobron).

OS X Diablo



Mount Diablo is het hoogste punt van de East Bay, ten oosten van de baai van San Francisco. Mount Diablo steekt mooi boven de rest van het landschap uit - een oriëntatiepunt voor wie in de Bay Area woont en een geweldige berg om (met de fiets, bv.) te beklimmen (fotobron).

Andere inspirerende bergen zijn Mount Tamalpais (wat dacht je van het poëtische OS X Tamalpais?) in Marin County of de vulkaan Mount Shasta (OS X Shasta) in het verre noorden van de staat.

Mount Shasta (bron).
Mount Tamalpais (bron).

OS X Tahoe


OS X Tahoe (spreek uit 'TAA-how') klinkt geweldig, vind ik. Genoemd naar het grote, diepblauwe bergmeer in de Sierra Nevada. Lake Tahoe is niet alleen een populaire bestemming in de zomer - stranden, watersport, wandel- en mountainbikemogelijkheden - maar ook in de winter, wanneer er volop geskied wordt in de bergen rond het meer (fotobron).

OS X Big Sur


Big Sur is een dunbevolkte regio langs de Stille Oceaankust in het midden van Californië. Als je Big Sur kent, is het waarschijnlijk om de idyllische Highway 1 over de klippen. Veel kunstenaars en schrijvers - zoals de grote Jack Kerouac - vonden er inspiratie en misschien geldt dat ook voor de mensen van Apple (fotobron).

OS X Yosemite


Als de makers van Apple zich geïnspireerd voelen door de natuurlijke schoonheid van Yosemite National Park, is er keuze troef. Gaan ze voor 'Yosemite' of liever voor het zachte 'Tuolumne' of het meer exotische 'Wawona' of wat dacht je van 'Mariposa'? Als er bergbeklimmers in het team zitten, zou de volgende OS X wel eens 'Clouds Rest', 'Half Dome' of 'El Capitan' kunnen heten (fotobron).

OS X Napa/Sonoma



Wie van een glaasje wijn houdt, kent de twee bekendste wijnstreken van Californië wel: Napa Valley en Sonoma Valley. 'Wine County' is een mooie streek met een heerlijk mediterraan klimaat en de beste restaurants van Californië, waar ze de beste wijnen van het land schenken (fotobron).



Als Apple er toch niet mee inzit om het wat verder te zoeken - in het zuiden van de staat bijvoorbeeld - zijn er nog een aantal aantrekkelijke opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van OS X Joshua naar het gelijknamige nationale park? (bron foto rechts)

Muziekliefhebbers zullen OS X Coachella misschien toejuichen. Coachella is een driedaags muziekfestival in de woestijn in Zuid-Californië.

Ik heb nog wel een suggestie: OS X Coronado, genoemd naar het Victoriaanse strandhotel in San Diego. Some Like It Hot (met Marilyn Monroe) is opgenomen in het Hotel del Coronado (bron foto links).



Apple zou ook voor bekendere, toeristische plekken kunnen gaan - Hollywood, Malibu, Long Beach - maar dat lijkt me nogal onwaarschijnlijk.

De mogelijkheden zijn uiteraard oneindig. Californië is een van Amerika's grootste staten. In de grote steden zoals San Francisco of Los Angeles zijn er tal van plaatsen die geassocieerd worden met het creatieve talent dat Californië al meer dan honderd jaar aantrekt. Maar er is ook bijzonder veel natuurschoon. Bekende nationale parken zoals Yosemite, maar evengoed onbekende, zoals Pinnacles.

Ik ben alvast benieuwd naar de aankondiging van Apple's volgende besturingssysteem in 2014!



An English version of this blog post has been published on Monticello to Walden.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten