dinsdag 26 februari 2013

Republikeinse groep vindt homohuwelijk grondwettelijk recht

Meer dan zeventig prominente Republikeinen hebben een document ondertekend waarin gesteld wordt dat koppels van hetzelfde geslacht het grondwettelijk recht hebben om te huwen. Dat meldt The New York Times. Het document zal deze week ingediend worden bij het Amerikaanse Hooggerechtshof in een poging om het omstreden 'Proposition 8' ongeldig te verklaren.


Achtergrond

In mei 2008 had het Hooggerechtshof van de staat Californië beslist dat een verbod op het homohuwelijk in strijd was met de wet, waardoor homoseksuele en lesbische koppels vanaf dan in het huwelijk konden treden in Californië. Die overwinning voor de homorechtenbeweging werd in november 2008 echter teniet gedaan door de kiezers van de staat, toen zij het referendumvoorstel 'Proposition 8' aannamen. Dat voorstel zorgde ervoor dat in de grondwet van de deelstaat werd opgenomen dat alleen een huwelijk tussen een man en een vrouw wettelijk is. De situatie is sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven.


Republikeinen in de strijd tegen Prop 8


Zakenvrouw Meg Whitman, voormalig
kandidaat-gouverneur van Californië, ging
van 'ja' op Prop 8 naar een duidelijk 'neen'.
De Republikeinen die het document nu ondertekenen, hopen druk uit te oefenen op de conservatieve rechters in het Californische Hooggerechtshof. De namen op de lijst zijn behoorlijk indrukwekkend. Ondertekenden de lijst: Jon Huntsman, een van de presidentskandidaten in 2012; Meg Whitman, CEO van HP en voormalig gouverneurskandidate; Carlos Gutierrez, Stephen J. Hadley en James B. Comey, politici en adviseurs uit de entourage van president Bush; volksvertegenwoordigers Ileana Ros-Lehtinen, Richard Hanna en Deborah Pryce; en anderen. Volgens The New York Times stonden er maandagavond al zeker 75 handtekeningen onder het document.

Veel van hen waren tot voor kort tegen het homohuwelijk. Whitman, die in november 2010 de duimen moest leggen voor de Democratische kandidaat Jerry Brown, was tijdens de verkiezing nog voor Proposition 8.

Andere Republikeinen die voorstander zijn van het homohuwelijk, zoals Laura Bush, ex-vicepresident Dick Cheney en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, ondertekenden het document (nog) niet.

Het document kan gezien worden als een teken dat er ook binnen de filosofisch conservatieve Republikeinse Partij steeds meer verdeeldheid optreedt met betrekking tot sociale issues zoals homohuwelijk.


Bron:
"Republicans Sign Brief in Support of Gay Marriage", NYTimes.com, 25 februari 2013

2 opmerkingen:

  1. Het is leuk om eens leuk nieuws te horen over Amerikaanse politiek :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gebeurt inderdaad niet elke dag dat Republikeinen een progressief issue omhelzen :D.

    BeantwoordenVerwijderen