dinsdag 29 januari 2013

Hervorming immigratie: senatoren stellen een gezamenlijk plan voor

Vandaag geeft president Obama in Las Vegas een toespraak over immigratiehervorming. Eerder had de president al aangegeven dat die hervorming een van zijn prioriteiten van zijn tweede termijn was.

Marco Rubio en zijn collega-senatoren stelden gisteren
hun voorstel voor de hervorming van de immigratie-
wetgeving voor.  (c) Doug Mills/NYTimes
Een dag eerder, op maandag, kwam een groep Republikeinse en Democratische senatoren op de proppen met hun eigen plan voor zo'n hervorming. Het gebeurt niet vaak meer dat wetgevers van beide partijen de krachten bundelen en samen aan een voorstel gaan werken, en daarom is het voorstel des te verrassender. Aan de hoofd van deze bipartisan groep van acht senatoren staan John McCain, Obama's tegenstander in 2008, en Marco Rubio, een Latino en rijzende ster in de Republikeinse Partij.

Het plan van de acht senatoren houdt in dat miljoenen immigranten die zonder papieren in de Verenigde Staten verblijven, een onmiddellijke maar tijdelijke toestemming zouden krijgen om in het land te blijven wonen en werken.

Vandaag zal president Obama dus over dezelfde kwestie spreken en verwacht wordt dat hij het belang van een hervorming van het immigratiesysteem in de verf zal zetten. Obama is er in zijn eerste termijn niet in geslaagd een hervorming door te voeren. De Latino bevolking, die in 2012 massaal voor de president stemde, rekent er op dat Obama de hervorming deze keer wel voor elkaar krijgt. Als de Democraten hun electorale voordeel willen behouden, mogen ze de Latino's dus niet tegen de borst stoten.

Maar ook de Republikeinen hebben begrepen dat ze het wapen van schouder moeten wisselen en zich bereidwilliger opstellen ten opzichte van de migrantenbevolking. Daarom werken McCain, Rubio en hun zes collega's uit beide partijen nu aan een gezamenlijk voorstel.

Het gezamenlijke plan mag dan hoopvol zijn, er zijn ook tegenstanders. Er wordt voornamelijk tegenstand verwacht van de conservatieve vleugel binnen de Republikeinse Partij, de Tea Party. In het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis, heeft de G.O.P. een meerderheid en veel van die Republikeinen behoren tot de rechtervleugel. Compromissen zoeken met de gematigde Republikeinen en Democraten, of met linkse Democraten, staat niet bepaald hoog op hun agenda.

Ten slotte, zo meldt CNN, bestaat de kans dat Obama's visie op de kwestie aanzienlijk verschilt van die van de acht senatoren.


Bronnen
"Immigration plan: A new era of bipartisanship or a political necessity?", CNN.com, 29 januari 2013
"Obama, McCain, Rubio begin immigration dance", Politico.com, 29 januari 2013
"Obama to pitch immigration reform", CNN.com, 29 januari 2013
"Bipartisan Plan Faces Resistance in G.O.P.", The New York Times, 28 januari 2013

2 opmerkingen:

  1. Boeiende ontwikkeling! Samenwerking moet ergens beginnen en dit dossier biedt kansen voor beide partijen. Regularisatie is natuurlijk gewoon 'de reële situatie aanpakken', een hervorming van het migratiebeleid ligt allicht gevoeliger. Enig idee of er ook daar toenadering is? (Joeri)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoewel zowel president Obama als de "Gang of Eight" bijzonder oppervlakkig blijven over de echte inhoud van hun voorstellen, lijken ze beiden vooral te willen inzetten op regularisatie van de huidige illegalen én strengere grensbeveiliging. M.a.w.: ze willen het 'probleem' uitfaseren: wie al in het land is, kan een (niet zo gemakkelijke) afleggen om gelegaliseerd te worden; wie het land binnen wilt, stoot letterlijk tegen een muur.
    Op dat vlak dus, Joeri, lijkt er geen vooruitgang in zicht. Ook president Obama lijkt voorstander te zijn van een streng migratiebeleid, zoals dat al jaren gevoerd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen