zondag 9 december 2012

Peiling: Hillary Clinton grote favoriet voor 2016

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zitten er nog maar net op en de geruchtenmolen voor de verkiezing van 2016 draait al op volle toeren. Op het web zijn al verschillende lijstjes verschenen met kanshebbers, met zowel grote namen als beloftevolle nieuwkomers.

Populaire Hillary Clinton geniet voorkeur van 61%

Hillary Rodham Clinton (65).
Volgens een recente opiniepeiling is minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de favoriete kandidaat van de Democraten voor de verkiezing van 2016. Een overweldigende 61% van de Democratische respondenten verkiest Clinton, die binnenkort aftreedt als minister,  als hun presidentskandidaat in 2016. De populaire minister gaat huidige vicepresident Joe Biden (12%), gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo (5%) en senatrice Elizabeth Warren (4%) vooraf.

Op de vraag voor wie de respondenten zouden kiezen indien zowel Clinton als Biden niet deelnamen, antwoordde 45% dat ze onbeslist waren.

Hillary Clinton ontkent momenteel dat ze zich kandidaat zal stellen in 2016. Het feit dat ze zich zal terugtrekken als minister om haar memoires te schrijven, geeft echter de indruk dat ze zich toch aan het voorbereiden is op een kandidatuur. Gezien haar enorme populariteit - ze is populairder dan president Obama, staat goed bij vrouwen en kan veel onafhankelijken en zelfs Republikeinen bekoren - is dat misschien geen slecht idee.

Weinig duidelijkheid bij de Republikeinen

Marco Rubio (41) is een
conservatief uit Florida
met Cubaanse ouders.
De Republikeinse respondenten stonden voor een moeilijkere keuze. De favoriete kandidaat met 18% bleek Marco Rubio, een jonge en charismatische Latino en senator uit Florida. Rubio was een van de centrale sprekers op de partijconventie in augustus 2012 en maakte duidelijk een goeie indruk op de kiezers. Hoewel Rubio een conservatief is die geassocieerd wordt met de Tea Party-beweging, zou hij een frisse wind door zijn partij kunnen laten waaien.

Andere Republikeinse kanshebbers zijn gouverneur van New Jersey Chris Christie (14%) en voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush (12%). Jeb Bush is een zoon van George H.W. Bush en een broer van George W. Bush "junior". Politiek lijkt hij veel meer op zijn gematigde vader dan op zijn conservatieve, neoliberale broer. Ook Paul Ryan, de running mate van Mitt Romney, genoot de voorkeur van 12% van de respondenten.

De peiling werd afgenomen door Public Policy Polling, een bureau uit North Carolina. Er werden 454 Democratische kiezers en 475 Republikeinse kiezers ondervraagd. De foutmarges bedroegen respectievelijk 4,6 en 4,5%.

Bronnen
Foto's afkomstig van Wikimedia Commons (vrij van auteursrechten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten