vrijdag 21 december 2012

Kort nieuws 21 december

UPDATE
President Obama zal John Kerry officieel voordragen als kandidaat-minister van Buitenlandse Zaken. Nadat Susan E. Rice haar kandidatuur introk vanwege kritiek op de manier waarop ze met de aanval op het consulaat in Benghazi omging, werd het duidelijk dat Kerry de topkandidaat was. Kerry heeft veel ervaring met internationale politiek, onder andere als voorzitter van de commissie buitenlandse zaken van de senaat. Hij zal Hillary Clinton waarschijnlijk begin-2013 opvolgen.
De aankondiging wordt naar verluidt later deze dag (plaatselijke tijd) gemaakt. (meer: 1, 2)



Cory Booker, de burgemeester van Newark (New Jersey), heeft gisteren op zijn website aangekondigd dat hij de "mogelijkheid om me in 2014 kandidaat te stellen voor de Amerikaanse senaat zal verkennen". Minstens even belangrijk is dat Booker zich dus niet kandidaat zal stellen voor het gouverneurschap van zijn staat volgend jaar. Er werd tot nu toe druk gespeculeerd over die gouverneursverkiezing, waarin Booker het ging moeten opnemen tegen de Republikein Chris Christie.
De senaatsverkiezing vindt plaats in november 2014. Momenteel behoort de zetel die Booker op het oog heeft toe aan de 88-jaar oude Democraat Frank Lautenberg. Het is onduidelijk of die op pensioen gaat in 2014.
De charismatische Booker is 43 jaar en een Afro-Amerikaan. Hij wordt genoemd als een van de nieuwe talenten in de Democratische Partij. (meer)


Het Middenwesten

Het Middenwesten wordt sinds donderdag getroffen door een zware sneeuwstorm, de eerste van het seizoen. De storm zorgt voor heel wat verkeersproblemen. Bovendien zijn meer dan 50.000 woningen in de staat Michigan zonder stroom gevallen. Volgens U.S. Today heeft de sneeuwstorm al zeven dodelijke slachtoffers gemaakt. (meer: 1, 23)


 (c) Matthew Putney/Reuters


In het Amerikaanse Congres streeft men er al weken naar de zogenaamde fiscal cliff te vermijden. Die term slaat op de economische gevolgen van een mechanisme dat in werking treedt als het parlement er niet in slaagt een begroting op te stellen, en bestaande wetten aan te passen, voor het einde van 2012. Verschillende belastingsvoordelen en sociale programma's verlopen dan, waardoor het begrotingstekort vanzelf sterk zou verkleinen, wat een kleine recessie tot gevolg kan hebben. (meer info op Wikipedia)
Om die fiscale klif te vermijden, moeten Democraten en Republikeinen in het Congres dus zo snel mogelijk een begroting opstellen.
Het voorstel van president Obama is om de belastingsvoordelen van zijn voorganger te verlengen, behalve voor de 2% rijkste Amerikanen. Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner (spreek uit beejner), had een voorstel klaar, het zogenaamde "Plan B". Daarbij zouden de rijken gespaard blijven door de belastingen op de armsten op te trekken. Nu blijkt daar niet genoeg steun voor te zijn in de Republikeinse meerderheid.
De nederlaag voor Boehner betekent dat de Democraten van president Obama terug aan zet zijn, die op de proppen moeten komen met een evenwichtig voorstel dat zowel de Democratische wetgevers als een aantal Republikeinen zal moeten kunnen overtuigen. (meer: 1, 2)

Opmerking: in De Morgen staat er vandaag een stuk over de fiscal cliff, een term die zij vertalen als het 'begrotingsravijn'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten